Utgave 1 2019

Nå er vi klare til å ta på oss skiene og nyte vinterhytta. La deg inspirere av flotte hyttebesøk, interiørtips og noen deilige oppskrifter til hyttekos.

Husk at du som abonnent kan du lese magasinet digitalt gjennom MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 1:

 • Inspirert av gammel stall

  Steinar Bergsland har gjort nesten alt på hytta selv. Han har både tegnet og bygd den. Inspirasjonen har han hentet fra gamle staller.

  – Det er noe med miljøet, de gamle materialene og konstruksjonene, sier han.

  Ved Sandvann 1100 m.o.h. innenfor Krossobanen på Rjukan ligger Briskebu, hytta Steinars foreldre bygde i 1964. Rundt hytta blåser det sterkt, og snøen legger seg i høye skavler opp mot hytteveggen.

  – Det blåser snø inn nøkkelhulla. Det er tøft miljø her. Hytta ligger i randsonen av Hardangervidda nasjonalpark.

   

  Dører av gammelt gulv

  Som barn brukte Steinar mye tid i stallen hos «Mommo» og Sondre på gården Flåten i Gauset i Tinn. I gangen på hytta står en hestesluffe, en slede, fra gården Lofthus i Gauset. Den er smidd og tappet på 1800-tallet. På den ene veggen henger et malt skap. Selvsagt med hestemotiv.

  – Jeg synes det er fint.

  Skapet er kjøpt på auksjon og er fra slutten av 1700-tallet. Det er ikke et Tinn-skap, men fra Østerdalen.

  Ved siden av farens gamle tursekk, som Steinar selv har brukt som pilkesekk, henger seletøy til hest og gamle dombjeller. De brukte hestene ved spesielle anledninger, som bryllup og jul. De er fra gården Åsberg i Tinn der moren kommer fra. Dørene er lagd av et gammelt låvegulv fra 1600-tallet. Hengslene har Steinar designet selv, mens en lokal smed har smidd.

  – Ungene mener faren er en antikk Skrot-Kalle. De skjønner ikke hvorfor han bygger en ny hytte som skal se ut som om den er gammel, smiler Gro Synnøve.

  – Det er bare en av denne hytta, skyter Steinar inn.

  Selv om Steinars tegninger ble fulgt under byggingen, har mye blitt til underveis. Han har hatt en overordnet plan. De dreide stokkene i stua fikk han inspirasjon til da han var i Atrå kirke på en konfirmasjonsgudstjeneste.

  – Da tenkte jeg at sånn vil jeg ha det på hytta. Man blir preget av detaljer og miljøet man har rundt seg, sier Steinar.

  – Hvis Steinar sier han ikke får det til, sier han det fordi han ikke vil, skryter kona.

  På grunn av den korte sommersesongen til fjells, måtte Gro Synnøve og Steinar få hjelp av Byggmester Morten Langelid & Co.

  – Sondre og Anne har hjulpet med alt innvendig på hytta, forteller Steinar om barna sine.

   

  Villrein på isen

  Hytta fikk navnet Briskebu da den ble bygd, på grunn av all brisken i terrenget rundt hytta. Det er mange Sandvann i Tinn, og rett nedenfor hytta ligger en fin sandstrand. Nå er den godt skjult under is og nesten to meter med snø. I 2008 søkte Steinar Tinn kommune om å bygge ut hytta.

  Steinar er opprinnelig baker, har vært ordfører i kommunen og i dag er han konstituert reiselivssjef. Han og kona Gro Synnøve Bergsland fikk ja fra kommunen, men Fylkesmannen anket.

  – Vi er midt i villreinens leveområde, forteller Steinar.

  Tidligere i vinter våknet de og opplevde at en flokk på flere hundre reinsdyr lå og hvilte i morgensola på isen på Sandvann.

  Etter en omfattende søkeprosess, som varte frem til 2015, fikk de endelig lov til å starte utbyggingen. Den gamle hytta var på 35 kvadratmeter, og de bygde på med 40 nye. Når alt står klart får hytta ti sengeplasser.

  – Mamma har alltid ønsket mer plass. En hytte der vi slapp å sove alle i ett rom og på stua, forteller Steinar.

  Nå føler han at han har funnet en god løsning.

  – Det har vært viktig for meg å ta vare på det mamma og pappa bygde.

   

  Elsker smaken av uvær

  Om vinteren er snøscooter eller ski eneste fremkomstmiddel som gjelder når familien skal på hytta. Sommerstid har de 600 meter å gå fra nærmeste bilvei. De ringer hytta varm hjemmefra, og hjemmefra er kun 40 minutter. 40 minutter fra 300 m.o.h. til 1100 m.o.h. Selv om hytta kan ringes varm, er det å tenne i peisen det første de gjør når de ankommer hytta. En peis Steinar har murt selv. Utsikten fra stuevinduet har Steinar sett på og beundret i 49 år. Han vet ikke alltid hva han fester blikket på, men det han vet er at han finner roen. Noe som ikke er til å unngå, er å la seg imponere av toppen av Telemark. Av Gaustatoppen som er 1883 meter over havet. Akkurat denne dagen er skylaget så lavt at det er tredd ned over ørene på den karakteristiske toppen. Men vinden blåser det bort, og bare minutter senere ligger fjellet der i all sin prakt.

  – Jeg kan sitte i timevis og se på fjellet. I øyekroken kan han bli klar over en liten bevegelse, og kun sekunder senere er bevegelsen blitt til en massiv flokk av reinsdyr. Hele fjellet beveger seg.

  Anne skjøt sitt første reinsdyr da hun var 16. Både hun og broren Sondre har arvet foreldrenes frilufts- og hytteglede. Steinars foreldre var også glad i fjellet. De jaktet og fisket. Så fort anledningen byr seg, kommer de seg ut av hytta.

  – Da jeg var liten pakket de oss ned i pulken inne i gangen, åpnet døra og gikk rett ut i blåsten. Ut skulle vi, minnes Steinar.

  – Det har skjedd at det har vært så dårlig vær at vi har måttet snu uten å finne hytta, sier Gro Synnøve.

  – Det er noe med det rå været. Klimaet så høyt oppe på snaufjellet. Når det er på kanten til det uansvarlige. Du lever når du får smake på dårlig vær, mener Steinar.

  Favorittårstida hans er våren. Overgangen fra vinter til vår. Når rypene sitter utenfor stuevinduet, og snøen smelter og isen bryter.

   

  Behandlet med jernvitrol

  I ett hjørne av hytta er det så vidt det er dekning på telefonen. Det familien bruker tid på når de er på hytta er friluftsliv, kortspill, yatzy og brettspill. De leser mange bøker.

  – Vi får tid til hverandre på en helt annen måte, sier Steinar.

  Rundt bordet samles de til gode måltider. Bordet er et trebord med en gammel brisk og kubbestol.

  – Det er gammelt som nøkken, sier Steinar.

  Bordet er fra 1700-tallet. Steinar liker å tenke på alle dem som har brukt tid og fortalt historier rundt det samme bordet som han og familien gjør i dag. Taklampa over stuebordet har han lagd selv. Kjøkkeninventaret er kjøpt brukt og bygd om og tilpasset hytta.

  De neste 100 årene er det ingen som trenger å bruke tid på å beise eller male hytta. Utvendig er den behandlet med jernvitrol. Det gjør at aldringsprosessen fremskyndes. På denne måten får ikke soppen næring, og da råtner heller ikke kledningen. Hytta ser gammel og fin ut umiddelbart. Det er med på å gjøre sitt til at hytta glir fint inn i terrenget her på fjellet.

  TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

 • Imponerende godt og latterlig lettvint

  Til 1 brød trenger du:

  500 g hvetemel

  2 ts salt

  ¼ ts tørrgjær

  4 dl vann

   

  Slik gjør du:

  Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12–18 timer.

  Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

  Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen.

  Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 1/2 time.

  Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 1/2 time, sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryta stå i stekeovnen en 1/2 time slik at den blir god og varm.

  Ta den varme gryta ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryta. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Ha på lokk og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter på nederste rille.

  Ta av lokket på gryta, skru stekeovnen på 200 °C, og stek videre i 10–15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryta og avkjøl på rist.

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her