Utgave 9 2020

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc.

Smakebiter fra utgave 9:

 • Når tomten dikterer

  Hele historien startet med at ektefellen til byggherre Lars Flugsrud, Else som er fra Sandefjord, ønsket seg en hytte der hun vokste opp.

  Og pinseaften 2007, samme dag som hun hadde visning på sitt barndomshjem i byen, var det visning av en gammel hytte på en fjellhylle, høyt på en kolle ved Grubesand, under en mil fra selve Sandefjord.

  – Vi kjøpte den eldre hytta uten å blunke, ikke minst fordi man fra tomten som ligger bare 300 meter fra stranden har storslått utsikt over Mefjorden og Tønsberg Tønne, et landemerke som markerer innseilingen til Tønsberg-fjorden forteller landskapsarkitekt Flugsrud.

  – Da vi kjøpte stedet, var det først og fremst tomten vi kjøpte, erkjenner han.

  Terrenget består ellers av bratte koller med fine furutrær, og mellom disse kollene ligger det områder med gammel havbunn. Disse dyrkes eller er bevokst med varmekjær løvskog, deriblant eik.

  Etter å har feriert her i tre somre og blitt godt kjent med solforholdene, de fremherskende vindretninger, verdifulle trær i området og utsiktsmulighetene på fjelltomten, besluttet de å erstatte den gamle hytta med en ny.

  Den nye hytta er formet som en «L» og består av tre bygg som er bundet sammen av felles tak/svalgang. I tillegg til oppdeling i tre bygg er det ene forskjøvet i to rom, gulvene har forskjellig høyde og takhøydene er forskjellig i de ulike rom. Dette forsterker rommenes funksjon og gjør hele hytta mer levende og tilpasset tomta, og ikke helt overraskende, her er det ikke sprengt i det hele tatt.

  Alle rommene, unntatt stue og kjøkken som henger sammen har dør ut i det fri, og her er det ingen gangarealer som «stjeler» av plassen.

  Dette er dermed en sommerhytte hvor det leves mest mulig utendørs. Svalgangen tar av for vær og vind og her henges badetøy og flytevester til tørk.

  Det store soverommet er formet som et eget bygg, som et anneks. De to andre soverommene er som kompakte lugarer i en båt, og begge med tre senger.

  Kjøkken/stue-området er også plasseffektivt innredet. Møbleringen er enkel, akkurat det vi behøver, og en del er arvegods, kommenterer byggherre Flugsrud.

  Les hele saken i utgave 9 av Hyttemagasinet.

 • Stille før stormen

  – Det er mye vær her, nordavinden står ofte rett på. Enkelte dager blåser det så mye at det ikke er mulig å finne ly noe sted, sier Odd Helge Gåsbakk (47) fra Grong.

  Siden hytta ved Naustbukta i Nærøysund kommune sto ferdig i 2014 har ekteparet brukt mye tid på å lage seg lune uteplasser i le av vinden.

  – Hytta ligger nordvendt, derfor er den luneste plassen på sørsiden. Likevel sitter vi mye på nordsiden, her har vi også den desidert beste utsikten. Men nordavinden kan være ganske tøff der, forteller paret.

  Derfor har de laget ikke mindre enn seks ulike steder rundt hytta hvor de kan søke ly for vær og vind avhengig av hvilken retning vinden kommer fra.

  – Vi har blant annet laget en dør i svalgangen for å stoppe gjennomtrekk. Ellers flytter vi oss med solen og har satt opp permanente eller uttrekkbare levegger der det er nødvendig, enten for skjerming av vind eller innsyn, sier Odd Helge.

  Blir det ekstra ille kan de nå også søke under tak, uten å fysisk lukke seg inn i hovedhytta. I sommer sto nemlig en ny hagestue ferdig.

  Les hele saken i Hyttemagasinet nr. 9

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her