Utgave 8 2019

I denne utgaven finner du sommermat, inspirerende hyttebesøk og norske sommerdrømmer både ved havet og på innlandet.

Husk at som abonnent kan du lese magasinet digitalt på nettbrett, smarttelefon og pc gjennom MAGASIN+.

Smakebiter fra utgave 8:

 • Sommerdag på Nytekollen

  For hvilken annen hytte kan skilte med egen ølbar, bonsai-furu integrert i plattingen og kombinert atelier og styrhus på hemsen? Eller en rododendron-velkomst som gjør at man nesten ikke får øye på hytteeierne der de står, helt i enden av blomster-havet, og tar imot oss. Kanskje fordi Vivi Jensen Askeland og Arvid Askeland er like fargerike som den rosalilla mottagelsen? Eller kanskje fordi komposisjonen av blomster, glade humler og en drøss langreiste tistelsommerfugler nesten tar litt pusten fra én? Og det stopper ikke der, for ikke før har vi forlatt den varme oasen foran hytta og gått inn, så åpenbarer det seg jammen meg en utsikt på den andre siden som rett og slett gjør at vi må sette oss. Snakk om kontraster! Her henger vindruene lunt på den ene siden, mens Fiskeørn stuper spektakulært ned fjorden på den andre. Og midt imellom ligger hytta, vakkert integrert i berget, og binder de to verdenene sammen.

  Variert og spennende tomt
  Takket være Arvid, er heller ikke det å sette seg noe problem. Overalt har han finsnekret  flotte trappeløsninger og plattinger som inviterer til å slå seg ned og nyte utsikten. Eller blomstene. Eller den vakre bonsai-furuen som sto på tomten først og dermed har blitt skånsomt tatt hånd om av hytteeierne. Hvis man da ikke heller vil legge seg rett ut i en lilla liggestol, eller la humla suse mens man nyter livet i en like lilla designerstol … For tro meg, er det noe som suser på Nytekollen, er det humlene! Her blir nemlig både humler, furuer og blomster tatt vel vare på. Akkurat som barn, barnebarn og krabbegjester. For ikke å glemme de to utsendte fra Hyttemagasinet som blir staselig traktert med både kaffe og hyttelagede kanelsnurrer i solveggen. 

  – Det var nettopp det at tomten var så variert som gjorde at vi falt for den, forteller Vivi (forøvrig iført en lilla topp som matcher både kaffekoppene, liggestolene og kjøkkenløsningen, mer om det senere).

  – Vi hadde valget mellom fire tomter i området, men det var noe helt spesielt med denne. Arvid lastet ned tegneprogrammet SketchUp fra nettet og tegnet raskt et hytteforslag beliggende helt ute på pynten. Det digitale resultatet ble akkurat slik vi hadde sett for oss: Hytte på ett plan med flott utsikt over Åbyfjorden, og ikke minst, med den fantastiske Jomfrulandskjærgården rett rundt hjørnet. De bestemte seg derfor for å slå til, selv om valget skulle by på visse utfordringer.

  Fire plan
  Det viste seg nemlig at tomten ikke var tegnet opp helt nøyaktig. Å legge hytta så langt ut på pynten, var derfor ikke mulig. Den måtte lenger inn hvor tomten var nærmest en kløft, ja – i Arvid og Vivis øyne – nær sagt umulig å bygge på. I alle fall slik de hadde sett den for seg, på ett plan.

  – Vi følte oss lurt, forklarer Arvid, som bestemte seg for å ta kontakt med Norbohus fordi de tilbød gratis arkitekthjelp. Heldigvis sa arkitektene der at det gikk fint å legge hytta mer tilbaketrukket i terrenget, dersom man bygget over flere plan.

  – Flaks i uflaks, er huset vårt hjemme også bygget på denne måten, faktisk over like mange plan (fire), og med disse erfaringene som utgangspunkt, fikk vi sammen ideene om hvordan vi kunne løse tomteutfordringene.

  Stø hyttekurs
  Med en del nyttige innspill fra Norbohus-arkitektene, tegnet Arvid opp hytta på nytt. Blant annet fikk den en båtbaug-aktig front for å skape en illusjon om at den kommer seilende inn  orden og som et «arkitektonisk nikk» til de maritime omgivelsene. Og det var jo da ideen om kombinert styrehus og atelier på toppen kom. For mens Arvid tegner og konstruerer på nett, foretrekker som sagt Vivi pensel og palett. Gjerne litt glitter òg. Pluss masse farger, spesielt lilla. Så hva er vel bedre, for å holde stø, kunstnerisk kurs mener jeg, enn å ha et hytteatelier helt øverst? Med full oversikt over himmel, hav og hyttetilværelsen forøvrig? Hytta ble også tilpasset berget med flere halvplan, med pensel og palett fra styrhuset. En del mer sprengning ble det, og hytta ble nok noe dyrere enn først beregnet. Likevel, å se samspillet mellom linjene ute og inne, hvordan gulv og svaberg snakker sammen på tvers av vegger, vinduer og gulv – gjør kanskje også resultatet atskillig mer spennende.

  Lilla kjøkkenløsning
  Da Arvids hyttetegning versjon 2 endelig ble godkjent høsten 2007, gikk det nevenyttige og kreative paret raskt til anska else av campingvogn, bålpanne og dekkstol og satte i gang. Med god hjelp fra sønnen Magnus, gjorde Arvid det meste av grunnarbeidet, mens Vivi satt i dekkstolen og pønsket ut smarte interiørløsninger og strikket sengetepper. Kokkelerte gjorde de i bålpannen, mens campingvognen holdt sure høstvinder unna. Så i november 2008, litt over ett år etter at de kjøpte tomten, var soverommet «Fiol» endelig ferdig, og Arvid og Vivi kunne kvitte seg med campingvognen og flytte inn. Et halvt år etter, i påsken 2009, hadde det fiolfargede soverommet fått selskap av gjesterommene «Pudder» og «Isvann» samt to bad, stue, atelier og et lilla kjøkken. For som den observante leser kanskje har fått med seg, Vivi er litt over middels glad i lilla, og da hun oppdaget at Jotun hadde aubergine på fargekartet sitt nettopp denne våren, bestemte hun seg, det var nå eller aldri: det måtte bli lilla kjøkken (mørk aubergine). Den perfekte kontrast til varme og solfylte sommerdager med barn, barnebarn, humler, fugler, rododendron, vindruer, sommerfugler og krabbegjester der oppe på Nytekollen. 

  Sommerens prosjekt
  Siden har det ballet på seg med både ølbar, vinkjeller, gjesteglamping, kjøkkenhage, plaskebasseng (med infinity-line), dart-pergola og dukkehus med egen overraskelses-kasse. Som sagt, ikke så ulikt Vivis egen kunst: fantasifull og fargerik, full av glade mennesker og hele tiden med små, glitrende overraskelser på lur. Og sommerens prosjekt er allerede godt i gang: Vin-terrasse i kveldssol. For ifølge Arvid begynner det å bli vel trangt inne i øl-baren. Vi kan vel bare gjette oss til paletten.

  TEKST LENE HVAL FOTO VIDAR ASKLAND

 • Latterlig enkelt, men så godt!

  Herlig pai med ost, bacon og sopp som kan nytes sammen med en god salat.

  Til 8 porsjoner trenger du:

  100 g kaldt smør i terninger
  200 g hvetemel
  1/2 dl kaldt vann
  1 pakke bacon
  150 g sopp, gjerne aromasopp
  1 ss olivenolje til steking
  50 g frisk spinat
  4 stk egg
  2 dl crème fraiche orginal, 35 %
  2 dl revet hvitost
  1/2 ts pepper

  Slik gjør du:
  Ha hvetemel i en foodprossesor, tilsett smør og kjør til en smuldret deig. Tilsett vann og kjør til en fin deig. Ta plastfolie over deigen, og la den hvile 30 minutter i kjøleskap.

  Skjær baconskiver i biter, og stek dem i en varm panne. Del opp soppen og brun den i pannen sammen med baconet og olje. Vend spinat, og stek til den faller litt sammen.

  Visp egg sammen med crème fraîche, ost og pepper.

  Kjevle ut deigemnene og kle formen.

  Strø bacon og soppblandingen på bunnen. Hell eggeblandingen over.

  Stek paien på 225ºC i 20-30 minutter til eggestanden stivner og har fått gyllen overflate.

  OPPSKRIFT OG FOTO MATPRAT

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her