Utgave 7 2019

I denne utgaven finner du sommermat, inspirerende hyttebesøk og norske sommerdrømmer både ved havet og på innlandet.

Smakebiter fra utgave 7:

 • En perle på toppen

  – Det var en ren tilfeldighet at vi endte her, forteller hytteeier Cathrine Nygaard der vi sitter foran den lille hvite hytta på Hvasser.

  Med havet rett ut, koselige lille Sandøsund under oss, og flust av himmel over oss. Et sånt sted der meglerne pleier å si; beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet…

  – Vi var på seiltur og lå i båten ved en holme ikke så langt unna og leste avisen. Nærmest samtidig la både Thomas, mannen min, og jeg merke til annonsen for en hytte som vi begge hadde sett annonse for året før. Et oppussingsobjekt uten innlagt vann som fremdeles ikke var solgt. Det var visning samme dag og vi bestemte oss for å dra og se. Om det var fordi det var 16. mai eller strålende sol er vanskelig å si, men det var bare oss på visningen. Hytta var bitteliten og absolutt et oppussingsobjekt, men vi ble slått i bakken av utsikten og beliggenheten. Såpass at vi dro hjem og tenkte på det et par ukers tid, og heldigvis ble hytta vår.

  Flyttet fra fjellet
  Hytta de fikk kjøpt var et supperosa minipalass med overbygd veranda, rosa stue, lyseblått gulv, lukket kjøkken, gang, et knøttlite soverom og hems. I annekset var det to soverom, vaskerom og bad, og bak der igjen, en utedo. Opprinnelig var hytta en gammel tømmerkasse som ble flyttet ned fra fjellet. Ved overtagelse het den Kikut. Navnetpasser for såvidt nå også. Men hytta passet ikke en stor familie med mine og dine barn ogetterhvert flere barnebarn.Thomas og Cathrine ville ha mer plass. Og en åpen og lys hytte.

  – Planen var først å rive og bygge nytt, forteller Cathrine.

  – Men etter mange runder med arkitekt og et forslag som ikke ble godkjent av kommunen, ble vi enige om bare å bygge videre på det som var. Gjøre det enkelt. For det er jo en sommerhytte, tenkte vi, og det er uansett ikke røropplegg til vinterbruk. Løsningen ble at hovedhytta skulle bli kombinert kjøkken, stue og spisestue, og at vi flyttet soverommene ut. For i og med at det bare er en sommerhytte, klarer vi å gå «utaskjærs» når vi skal sove.

  Bygget på en meter
  Løsningen krevde ikke store ombyggingen. Og ikke har de bygget på så mye heller. Bare en meter i stuen, der entreen ble åpnet og verandaen bygget inn. Og en meter på kjøkkenet der veggen ble flyttet ut. Dermed fikk de en dypere kjøkkenbenk. Og Cathrine som alltid har ønsket seg en sittebenk i stua, har til og med fått to!

  – Innvendig åpnet vi opp alt. Ved å rive hemsen og veggene ble den mørke lille hytta lys og luftig. Det hjalp også godt på lysforholdene at det ble satt inn større vinduer, og på nord- og sørsiden av hytta ble det satt inn doble dører. Smart, for da har vi alltid et sted å sitte som er i le. Det høres kanskje klysete ut, men bor du på toppen og har utsikt, da følger det med vind. Og det blåser mye på Hvasser som ligger helt ut mot havet. Det er derfor vi har valgt få og lette utemøbler også. Ikke bare fordi vi har lite oppbevaringsplass. Men fordi vi flytter dem rundt fra den ene uteplassen til den andre for å finne le.

  Eventyrlig
  Midt inne i det nye oppholdsrommet bestående av spisekrok og kjøkken, samt stue med sofasalong og to dagbenker ved hvert sitt vindu, troner den store peisen.

  – Selv om den tar mye plass fungerer den fint som romdeler, sier Cathrine.

  – Og vi bestemte tidlig at «eventyrpeisen» måtte få stå. Den er bulkete og rar i fasongen, men både den og bjelkene i taket viser noe av sjelen fra den gamle hytta. Og den var det hyggelig å beholde. På gulvet ble det lagt et heltregulv i brede planker, skikkelig lekkert. Og på veggene glatt, liggende panel.

  – Vi liker godt liggende panel, sier Cathrine.

  – Det blir så rustikt. Riktignok sprekker det opp litt, men vi tenker bare at det er viktig å jobbe med treet og ikke mot. For det gjør jo ikke noe at det blir litt sprekker her og der?

  Både vegger og tak i hytta og annekset er malt hvite i Jotun 1624 Letthet. Det er også den utvendige fargen.

  – Vi ville ha det helt hvitt, det passer godt på en sommerhytte, og særlig vår som er litt Sørlandsaktig. Både hytta og annekset var opprinnelig røde, og vi valgte å beholde annekset rødt mens hovedhytta ble hvit. Rødt er også gjennomgangsfarge i interiøret. Der er det for øvrig en skjønn blanding av gamle møbler vi har tatt med hjemmefra, noe fra IKEA, bruktfunn og en del som vi har kjøpt via en venninne fra Sør-Afrika som driver med interiør. Ikke noe som er i mange norske butikker, kanskje, men i våre dager kan man jo bestille mye på nett.

  Noe for alle
  I annekset rev man innertakene i den originale delen og satt opp andre takstoler. Slik ble det mer lys og luft her også, og man slapp følelsen av «å få taket i hodet». Dessuten ble det bygget på et soverom i den ene enden, og et toalett i den andre. Vaskerom og do ble slått sammen, og ikke lenge etter at Cathrine og Thomas overtok hytta la alle eierne i hytte-velet inn vann og kloakk. En deilig oppgradering av komforten fra den opprinnelige hytta med utedo og sisternevann.

  – Det blir alltid dyrere enn man hadde tenkt. Det sa vår lokale byggmester, Tor Olaf Hansen fra «Få det gjort», fra om også. Det dukker alltid opp noe, og det gjorde det. Blant annet måtte vi legge nytt tak. Et slikt prosjekt er nesten som å bygge en ny hytte, bare på en tungvint måte. Men når det er sagt; så er vi veldig godt fornøyd, og det er ikke noe vi angrer på eller skulle gjort annerledes. Vi har fått et perfekt fungerende lite palass på toppen. Til glede for alle i familien. Vi har kort vei ned til travle og koselige Sandøsund, men bor likevel skjermet fra båttrafikken. Vi kan rusle ned til havna med fiskemottaket, losbåtene og matbutikken med ekstremt godt utvalg. Og sommerstid er restaurantene åpne, det er bakerier og gallerier, og litt å gjøre for både barn, ungdommer og voksne. Akkurat slik vi ønsket, avslutter Cathrine.

  TEKST KINE GLEDITSCH FOTO VIDAR ASKLAND

 • Marinerte sommerkoteletter

  Mange forbinder sommerkotelett med triste grillmiddager med en kotelett som er sort utenpå og ustekt inni, gjerne servert med kjip kjøpepotetsalat. Det er ikke godt. Men du kan  lage det godt. Bare du vet hvordan!

  Sommerkoteletter smaker godt naturell, men prøv å marinere dem natten over i en marinade av Dijonsennep, lønnesirup, olje og sitron. Smaker kjempegodt!

  Til 4 porsjoner (4 koteletter) trenger du:

  3 ss Dijonsennep

  1 1/2 ss lønnesirup

  1 1/2 dl solsikkeolje

  1/2 ts pepper

  1/2 ts salt

  Saften av 1 sitron

   

  Bruk en skarp kniv og skjær noen snitt i fettranden på kotelettene. slik unngår du at de krøller seg under steking og grilling.

  Legg kotelettene i en brødpose av plast, bland alle ingrediensene til marinaden og hell den opp i posen. Knyt igjen, sett posen i en arbeidsbolle og sett den i kjøleskapet. Vend på posen noen ganger under marineringstiden.

  Hvor lenge du vil marinere kotelettene er opp til deg, men alt mellom én time og et døgn er ok. Jo lenger tid, jo mer smak avgir marinaden.

  Ta kotelettene ut av posen, tørk dem med kjøkkenpapir og krydre med salt og pepper. Grill dem på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg kotelettene over på den kjølige siden av grillen når de har fått fin farge, og la dem ettersteke i et par minutter til de er gjennomstekte. Server marinerte sommerkoteletter med litt god sennep og en frisk salat.

  Finn flere gode tips og oppskrifter i magasinet. 


  FOTO
  MARI SVENNINGSEN / MATPRAT

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her